Bleke Lena

 

RECEPT BLOND BIER: BLEKE LENA … om ne keer met deze installatie te brouwen.

9 kg Pilsmout; 1 kg Palemout, 155 gr Cara-Pils ; 32 liter maïschwater; 25 liter spoelwater. (Niet vergeten aan te zuren !)

Inmaïschen op 55 °C en direct naar 63°C. De recente mouten laten dit zeker toe. Wie gehaast is (foei) kan zelfs storten op 63°C. Dan de temperatuur van 63°C houden onder regelmatig roeren en dat voor zo’n 60 minuten. Dan naar 72°C voor 30 min. Eindigen op 78°C voor enkele minuten om de enzyme-werking stil te leggen. Dan zeven en spoelen.

Wort koken met 55 gram Hallertau van 9 alphazuur die bij begin koken toegevoegd wordt. Na 25 minuten koken 40 gr Saaz, van zo’n 4 alphazuur, en na 60 minuten nogmaals 20 gr Saaz samen met 3,5 gr Curacao bitter, 8 gr koriander en 8 gr Iers mos. Totale kooktijd: 70 minuten.

Langer koken heeft echt geen zin. De alpha bitterstoffen uit de mout zijn dan inderdaad allemaal geïsomeriseerd. En met de huidige energieprijzen houden we hier best rekening mee.

Weekje laten vergisten met een korrel Safale SO4 aan zo’n 23°C. Dan hevelen en 2 weken lageren aan 15°C. Hergisten op fles met dezelfde Safale SO4.

Dit recept leent zich perfect tot experimenteren met andere gisten. Ja zeker de gist bepaalt in belangrijke mate de smaak en aroma mee !

Zowel bij gisting, lagering en hergisten op fles. Daar zijn Manu De Landsheer, Frank Boon, Dimitri & Marc “van Rebelle” en nog zovele andere brouwers (waaronder ikzelf) het mee eens !

Frans De Block