De wijnkelder

NOTENPORTO 1

7 liter wijn (rood of wit), 1 liter alcohol, 40* groenen noten half juni – begin juli, 1 kg suiker.
Pluk de groene noten en was de bolster grondig met warm water.
Snij de noten in minimum 8 stukken, doe in mandfles. Overgiet met de alcohol en de wijn.
Voeg de suiker toe. Goed roeren om alles op te lossen.
Laat op een koele plaats 40 dagen staan en roer of schud regelmatig. De laatste paar dagen niet meer roeren. Overhevelen en eventueel filteren door koffiefilter. Bijzoeten naar smaak.
*Andere bronnen vermelden 15 groene noten en 3 maand laten trekken.

NOTENPORTO 2

3 tot 4 liter wijn en 1 liter jonge jenever of vodka.
Werkwijze is dezelfde.

Braambeslikeur

Een soepbol vol rijpe braambessen. Doe ze in bokaal of fles met brede opening.
Voeg daarbij eenzelfde volume fijne suiker.
Overgiet met jonge straffe jenever tot ze ruim (enkele vingers) onder staan.
Sluit af en laat een maand of twee staan. Schud regelmatig om de suiker op te lossen.
Hevel af van bezinksel en zet koel weg. Koud schenken.
De bessen zelf doet u nadien bij wat yoghurt om die dan ook op te eten.

 

Frambozenlikeur

250 gr verse frambozen (mogen ook diepgevroren zijn), 200 gr witte kristalsuiker, 1 vanillestok, 500 ml wodka.
Snij de vanillestok overlangs open, doe samen met frambozen en de suiker in propere bokaal. Overgiet met de wodka . Sluit goed af en plaats hem op een koele plaats. 6 weken laten trekken daarna zeven.

 

Berkensap aftappen

Cassiswijn

Professionele wijngisten

 

WIJNMAKEN MOEILIJK ? HELEMAAL NIET !

Wat heb je zoal nodig om (fruit)wijn te kunnen maken …

Even rommelen in de keuken:

  • een trechter
  • een vergiet
  • een schuimspaan
  • een grote kom of een witte plastic emmer van voedingskwaliteit, een neteldoek …

In ons magazijn schaf je dan nog aan:

startset-wijn-maken-10-liter

startset-wijn-maken-10-liter

  • een grote glazen fles (dame-jane)
  • waterslot en gistkap
  • flessenborstel
  • kurkapparaat
  • Sulfiet
  • citroenzuur om materiaal en sap te ontsmetten mag niet ontbreken.

Tussendoor spaar je lege wijnflessen die je later zal vullen met je eigen fruitwijn.
Vanaf nu kan je reeds beginnen !

Wil je direct doorgedreven wijnmaken dan zorg je nog voor een fruitmolen, fruitpers en een wijnfilter. Deze kun je evenwel in onze gilde gratis ontlenen of ter plaatse gebruiken.
Enkele hulpstoffen komen later nog van pas: gistvoeding, klaringsmiddel enz.

Zie je het groots dan schaf je plastic of houten vaten aan varierend van 80 tot 200 liter