Berkensap aftappen

BERKENSAP AFTAPPEN

Van berkensap kan je lekkere wijn en shuimwijn maken. Het aftappen lijkt makkelijk: snijd een afhangende tak van een pink- tot duimdikte schuin af, monteer er een fles aan en wacht tot ze is volgedruppeld.

Als goede wijnmaker kan het opvangen van dit kostbare sap heel wat hygiënischer. Er is geen sprake van vervuiling door indringende insecten en de schade aan de boom is te verwaarlozen.

Hoe gaan we te werk? Zorg voor een fles van 2 à 3 liter. Hierop plaats je zo een rubberkap die we gebruiken om het waterslot op flessen te bevestigen. Naargelang de diameter van de opening zoek je zo’n rubberkap. Voorzie die kap van een slangetje van zowat 1 meter.
In die kap prik je nu een injectienaald! En da’s de “truque magique”: terwijl er sap in de fles druppelt kan de lucht er uit!

Het uiteinde van de slang dat aan de boom wordt bevestigd, krijgt een inox uiteinde. In de boom wordt er schuin omhoog een gaatje geboord van twee centimeter diepte. De diameter is dezelfde als die van het stalen uiteinde van de slang. Steek het uiteinde meteen na het boren in het gaatje. Het sap stroomt je onmiddellijk tegemoet, tenminste als je in de tweede helft van maart in actie schiet. Als het voorjaar vroeger op gang komt ben je ook vroeger bij de pinken.

Op dat moment staan de bomen nog kaal bij maar ze zuigen zich vol voor de bladuitbarsting die er aankomt. Als de boom al in blad begint te komen ben je te laat! Op een zonnige lentedag mag je twee tot drie liter per gaatje verwachten. Hou het bij één maximum twee gaatjes per boom. Anders gaat die een gewisse uitdrogingsdood tegemoet.

Het sap is gewoon prachtig om eens te drinken, gezuiverd door de poriën van de boom, verrijkt door de lentekracht van een levend organisme. Het is lichtjes zoet en heeft een niet storende grondtoets. Bij wijn zou men van “terrau” spreken.
Het sap heet reinigend te zijn en zou passen in een ontslakkende lentekuur.
Als er witte vlokken verschijnen in het sap is het de moment om te stoppen met aftappen van het berkensap.

Op dezelfde manier zou men ook esdoornsap kunnen winnen. Als dit dan met wat suiker al kokend indikt verkrijg je de gekende ahornsiroop.

Van deze “berkennectar” gaan we nu een wijntje brouwen.