KWARTEL MET CREME VAN POMPOEN RODE BIET EN POMMES LYONNAISE

Nodig voor 4 personen

4 kwartels, doormidden gesneden; 1 eetlepel Provençaalse kruiden; zwarte peper; zout Voor de saus: 3 deciliter sterk ingekookte kalfsbouillon, 1 deciliter rode wijn, 2 jeneverbessen. Voor de crème: 300 gr butternutpompoen, 300 gr rode biet, 2 eetlepels ilijfolie, 2 deciliter zure room. Voor de aardappelen: 600 gr kleine petatten, 3 eetlepels geklaarde boter, 1 grote ui.

Schil de pompoen en de rode biet en snijd in stuken. Meng mfet olijfolie en stort uit op een bakplaat. Bedek met aluminiumfolie. Snijd de aardappelen in twee of vier stukken. Meng met de boter en stort ook uit over op een bakplaat maar bedek deze niet met folie. Bak beide gedurende 30 minuten in de oven op 200°C.

Pureer de groenten samen met de zure room tot een crème. Breng op smaak met peper en zout. Wrijf de kwartels in met olie en kruiden, peper en zout. Bak mooi rondom en laat dan nog gedurende 15 minuten garen in de oven op 150°C. Snijd intussen de ui in dunne plakjes en bak in wat boter op een laag vuur tot ze mooi bruin en gekaramelliseerd zijn. Breng ook de wijn aan de kook met de jeneverbessen en voeg na enkele minuten de bouillon toe. Laat nog gedurende vijf minuten inkoken en breng op smaak met peper en zout. Trek op elk bord een mooie streep van de crème. Plaats de kwartel ernaast. Verdeel ook de aardappelen over de borden en werknaf met de ui. Giet ook de saus over de aardappelen en rondom. Serveer eventueel met kort gebakken lente-ui en shiitakes

Tips

Wijntip: droge perenwijn.

Biertip: Roodbruin bier, type Rodenbach.