Oerbier deel 1

OERBIER        Deel 1
Bier. De supermarkt staat er vol mee. Maar is het oerbier – het bier waarmee het in de Middeleeuwen allemaal begon – er ook te vinden?
Het brouwen van bier is zo oud als de menselijke beschaving zelf. De Babyloniërs lieten oud brood fermenteren wat leidde tot het eerste bier. Sindsdien zijn er wereldwijd veel variaties op het fermenteren van granen ontstaan. In de middeleeuwen was bier enorm populair, omdat het de nodige calorieën bevatte en schoner was dan het meeste water. Elk klooster en elke taverne brouwde zijn eigen bier. De industriële revolutie moderniseerde echter ook de bierbrouwerij. Veel kleine brouwerijen verdwenen en werden vervangen door industriële brouwerijen. De variatie verdween en bier werd eenheidsworst. Aan het eind van de twintigste eeuw steeg de vraag naar ambachtelijke producten, waaronder bier. Er werden veel kleine brouwerijen, ook wel microbrouwerijen genoemd, geopend die allen uniek smakend bier brouwden op kleine schaal. Is na een lange afwezigheid het oerbier weer ontdekt? Of produceren de microbrouwerijen een heel nieuw soort bier? En wat is de invloed van bierbrouwen op de evolutie van de biergisten?
“VROEGER WAS DE FUNCTIE VAN BIER HEEL ANDERS: HET WAS VOEDZAAM EN EEN ALTERNATIEF VOOR TWEE BOTERHAMMEN”
Oerbier Om deze vragen te kunnen beantwoorden, moeten we terug naar het begin, terug naar het oerbier. Tegenwoordig is bier een drankje voor de ontspanning, een lekker biertje na het sporten of voor de tv. De functie van bier was vroeger heel wat anders. Bier was voedzaam en was letterlijk een alternatief voor twee boterhammen. Ook was bier een stuk schoner dan het meeste water dat beschikbaar was. Bier werd gedronken bij het ontbijt, gedronken als tussen-doortje en gedronken tijdens het werk. Het was echter niet zo dat in de middel-eeuwen iedereen de hele dag straalbezopen was. Aangezien bier voornamelijk een voedende functie had, hoefde het alcoholpercentage niet hoog te zijn en bij de meeste oerbieren lag dit dan ook rond de 2%. Modern bier ondergaat verscheidene opschoningsprocessen na de fermentatie, wat leidt tot een helder, schoon biertje. Het oerbier onderging dit proces niet waardoor er vaak nog brokken van gist en graanproducten inzaten. Het was bier waarop je kon kauwen.