Steeman

steeman

 

Over ons

Dendermonde heeft er een nieuwe brouwerij bij: in het pittoreske Mespelare maakt Brouwerij Steeman originele, vernieuwende bieren. Nadat zijn zelfgebrouwen bieren meer en meer succes kregen, groeide de uit de hand gelopen hobby van brouwer David Steeman al snel uit tot een echte brouwerij. Met veel passie voor de stiel bedenkt en brouwt hij op een zelfgemaakte proefinstallatie aparte bieren.

België heeft een rijke brouwtraditie die volgens David net teveel blijft hangen bij het traditionele gamma van Blond, Bruin en Tripel. Om te tonen dat goed bier ook origineel en vernieuwend kan zijn, zoals ook de groeiende craft beer-beweging in het buitenland toont, maakt brouwerij Steeman bieren zoals een koffietripel, een Stout met marshmallows, een mandarijn blond of een Stout met geturfde whisky-smaak.

Eén van de meest succesvolle recepten, het hoppig blonde en frisse biertje Hopmonkey, brouwt hij regelmatig op een oplage van 2.000L bij een grote commerciële brouwerij. Dit bier wordt vooral gesmaakt door zijn mooie volle smaak, ondanks het lage alcoholgehalte. Met zijn 5,5% is dit bier een zomerse terrasjeslieveling.

Op zaterdag 17 juni wordt de brouwerij officieel gelanceerd in Café Jardin, het gezellige café in de tuin van CC Belgica. Graag wil ik mijn Facebookvrienden (u dus!) uitnodigen op om vanaf 15u Brouwerij Steeman en de Hopmonkey te ontdekken!

Bieren

De Hopmonkey van Brouwerij Steeman is een fris, hoppig blond bier van hoge gisting, laag in alcohol maar vol van smaak. 

Bij het openen van de fles komt een explosie aan hoparoma je tegemoet. Dit hop-heavy bier dankt zijn volle aroma en smaak aan de overvloedige hopgiften. Dit tripel hop bier is gehopt met Willamette, Citra en Cascade. Deze Amerikaanse hoppen zorgen voor een complex, citrusachtig aroma. De hopbeleving wordt afgerond met een fris bittertje in de nasmaak. Het bier heeft een mooie koolzuurverzadiging en een overvloedige schuimkraag.

Met een alcoholgehalte van 5,5% is dit een goed doordrinkbaar bier. Ondanks het lage alcoholpercentage heeft het bier een mooie body en voldoende moutigheid.

De Hopmonkey is een lekker, smaakvol, hoppig bier waarvan je er gerust 2 kan drinken. Ideaal om van te genieten op een zomers terras!

Wil je dit bier graag proeven, kijk dan op de pagina Waar kan ik het kopen.

Hoewel dit bier moeilijk is te passen in een bierstijl komt “Session IPA” het dichtste in de buurt. Het heeft de hoppigheid, bitterheid en volheid van een echte India Pale Ale, maar toch weinig alcohol. De India Pale Ale is een biertype dat ontstaan is in Engeland ten tijde van de kolonisatie. Om hun traditionele Pale Ale langer te kunnen bewaren, voegden de brouwers extra hop toe. De bewaarstoffen en bitterheid uit de hop zorgden ervoor dat het bier de lange scheepsreis naar de kolonies overleefde.

Wegens zijn bitterheid is de IPA een bier voor de echte bierliefhebber. De meeste commerciele IPA’s hebben een sterk afgezwakte bitterheid, zodat ze in de smaak vallen bij een breed publiek dat gewend is geraakt aan veel te zoet bier. Met de Hopmonkey hebben we bewust de keuze gemaakt om de originele stijl van de India Pale Ale trouw te blijven, we zijn ervan overtuigd dat dit een zeer lekker bier(type) is en we hopen dat dit ook bij jullie in de smaak valt!

In de categorie van de laag-alcoholische bieren vind men vooral bieren met weinig smaak en body. Wil men een lekker speciaalbier met veel smaak drinken, dan houdt het wegens het hoger alcoholpercentage na een bier of twee snel op. De Hopmonkey is een smaakvol speciaalbier waarvan men er gerust een paar kan drinken.

 

 

 

http://www.homebrewproject.be