De bierkamer

Bier maken …

Alle problemen worden simpel als ze maar in kleine stukjes worden verdeeld en duidelijk uitgelegd worden.
Zo ook bier brouwen.

Indien je echt wenst zelf bier te brouwen, kan je natuurlijk nog steeds best een cursus volgen in het vaatje, want niets gaat boven het echt doen om het te begrijpen

                                    2017

VAATJE ‘S  BROUWMARATHON;  35 Jaar Vaatje = 35 uur brouwen !


Om zijn 35-jarig bestaan in de verf te zetten gaat de Wijn- en Biergilde ’t Vaatje vzw op 24, 25 en 26 maart maar liefst 35 uur continu brouwen. En dit met niet minder dan 3 (zelfgemaakte) brouwinstallaties!

Inpikkend op de huidige belangstelling voor speciaalbieren en de stijgende interesse voor het brouwen van eigen bier, waagt ’t Vaatje zich aan deze krachttoer.
Blond, amber, bruin en zwart bier zal door de ‘Vaatjesbrouwers’ uit de ketels getoverd worden.
Bitter Blond, Sterke Blonde, Barley Wine, Gouden Tripel, Saisons- en Bockbier, Porter en Quadruppel staan op het programma en beloven een gans kleur en smaakpallet.
Maar ook speciallekes zoals Rauchbier, Speciale Belge, Rusian Imperial en Koffie Stout strelen binnenkort de smaakpa
pillen van de bierminnende leden.

Een echte uitdaging worden Kiwibier, Mandarijn(hop)bier, Marshmallowstout en Brettano-blond. Zowel voor de brouwers als voor de bieren van het vaatjeproevers.

David Steeman, Dirk De Mol, David Moens en Frans De Block gaan, geholpen door meerdere vrijwilligers, dit alles tot een goed einde brengen.
Logistieke steun komt er dankzij “chef-brouwer” Marc De Bondt en Dimitri & Marc van brouwerij ’t Kroontje (Rebelle bieren). Inderdaad er moet heel wat mout, hop, gist, bierflesjes en bakken bij de werk gehaald worden.

Tijdens deze brouwmarathon zet ’t Vaatje zijn deuren open en is de bar de ganse tijd operationeel dankzij verschillende leden-vrijwilligers. Doorlopend worden er lekkere knabbels en (bescheiden) animatie voorzien.
Spring dus gerust eens binnen, u hebt 35 uur de tijd en er is altijd wat te zien en te doen!

‘T Vaatje
Grote Snijderstraat 97
9280
  Lebbeke

 

ER KOMT (weer) LEVEN IN DE BROUWERIJ ! (2016)

Jawel, Marc DB, onze chef brouwer, heeft half september reeds een winterbier (Kerstbier) gebrouwen met hulp van”den Dirk” en C°. Dit kan dus na het uitgisten en bottelen rustig tot volle ontplooing komen om onze smaak-papillen maximum te strelen vanaf december.

Marc De Bondt & David Steeman

Marc De Bondt & David Steeman

 

David S; David M en “den Dirk” brouwen op 8 oktober 2016 onze fameus aperitiefbier. Beschikbaar vanaf half november.

Ja, ‘t kan niet op. Overall wordt binnenkort gebrouwen door onze chef brouwer, de Marc dus. Wel geduld hebben hoor want na de dry-hopping moet ie 2 maand (of meer?) rijpen.

En we maken de serie compleet door onze kruidige amberen Toffe Pee in de planning op te nemen.

 

 

Dit voorjaar 2014 weer enkele brouwdagen met de Marc DB achter de rug … Gelukkig want een brouwseizoen voor de amateur duurt niet zo lang. We hebben onze klassiekers TOFFE PEE en KITELBUYCK weer opnieuw gebrouwen. En omdat we , vooral voor onze Kitelbuyck, moeilijk kunnen volgen met onze kleine installatie, hebben we de mannen van brouwerij ’t Kroontje onder de arm genomen.

In April hebben ze samen met Marc DB bij hun in hun brouwerij te Denderbelle ons aperitief bier gebrouwen. Het is een enthousiast schuimend, droog, blond bier geworden. Met een goede portie Magnumhop voor de bitterhied en de klassiekeSaaz-hop voor de goede neus. Toegegeven sommige flesjes zijn iets te enthousiast. Mogelijks wegens een probleempje met de mout (Dingemans pils- en palemout) ? Of bij het bottelen medio mer op een moment te veel suiker in de mengtank gesukkeld? Och dat is ’t leven.

We zijn al een tijd overgestapt naar de T-58 van Safale waarbij we mikken op zijn fruitig karakter. Bij het bottelen gebruiken we tegenwoordig, en ook hier, veel de S-04. Eveneens van Saf-ale. Een gist met zeer goede uitvlokking. Dus op korte tijd na het bottelen een helder bier in de fles ! Probeersel met een WB-05 gist bij het bottelen gaven ook goede resultaten bij het bottelen. Eveneens een zeer goede uitvlokking. Natuurlijk met een itsje ander karakter als resultaat. Die WB is immers een gist voor “Weizenbier” Blijft onze “TOFFE PEE”. Nog steeds met een goede portie amber mout en door de uitgelezen kruidentoevoeging bij het koken hebben we ook met dit bier een gildeklassieker in huis. Ons Jubileumbier editie 2014 werd eveneens opnieuw gebrouwen door Marc DB. Deze blonde forse trippel is eveneens een vaste waarde in ons gamma.

Wegens zijn succes en zijn prachtige veroudering, gebrouwen in de brouwerij “De Graal” te Brakel, onder het toezicht van Marc. Omdat dit bier een eigen creatie is van de Marc, kunnen we geen détails hierover geven. Maar dat deze 8 volt-er nog graag gedronken wordt staat als een paal boven water. maar, het dient gezegd, het is een degustatie bier dat je best “met mate(n)” drinkt. Het is nogal hoofdig. Een verwittigd man (of vrouw) …

Deze winter 2014 – 2015 gaan we natuurlijk terug aan de slag. Er staat eerst en vooral een bruin en vol winterbier op het programma alsook Kitelbuyck en Toffe Pee. Dat winterbier zal dan tegen ½ december goed op dronk zijn. We gaan dit brouwseizoen eindigen met een zomerbiertje.

WIE GRAAG in ’t NAJAAR 2014 (vanaf oktober) EEN BROUWSEL MEE-MAAKT: contacteer Marc De Bondt of Frans De Block.
Leden mogen natuurlijk voor zich ook een brouwsel komen doen onder begeleiding. Eveneens in afspraak met Marc of Frans.