Uitleen brouwerij

UITLEENBROUWERIJTJE

Om aan de vele brouwaanvragen tegemoet te komen zijn we een kleine brouwinstallatie in mekaar aan ’t steken. Eerste voorwaarde is dat ze in een gewone auto kan meegenomen worden. Ze moet robuust en eenvoudig te bedienen zijn.
Ze bestaat uit een elektrische waterketel met thermostaat van 25 liter en 2 inox-biervaten van 50 liter die omgebouwd werden.

De maïsch ketel heeft al een naald-thermometer en aftapkraan. We zoeken nog een roersysteem hiervoor.
Voor het aftappen twijfelen we nog tussen een hevelfilter en een ingebouwde filter.

De kookketel is reeds uitgerust met aftapkraan en bijhorende hopfilter. Voor de koeling gaan we nog een dompelkoeler met “Gardena-aansluitingen” in mekaar knutselen.

Een spiksplinternieuwe mout pletmolen met 2 regelbare walsen zorgt ervoor dat de mout perfect kan geschroot worden. U ziet de winst van de Wijnhoevefeesten wordt goed besteed.

Ik heb er al 40 l eenvoudig blond bier in gebrouwen om te testen, weliswaar met een paar hulpstukken van onze “grote” brouwerij. Dat verliep allemaal heel vlot. Dus dat belooft goed te komen. Nu nog zorgen dat we voldoende gasbranders in huis hebben om mee uit te lenen.

We hopen dus tegen eind dit jaar hiermee klaar te zijn. De installatie zal dan kunnen ontleend worden mits het betalen van een borg. Voor gas moet je zelf zorgen. De gewone pils- en palemout kan bij ons verkregen worden. We hebben ook nog verse hopbellen in de vrieskist in voorraad: Hallertau Magnum, – Mittelfruh; Saaz enz.

RECEPT BLOND BIER: BLEKEN TIST … om ne keer met deze installatie te brouwen

9,850 kg Pilsmout; 155 gr Cara-Pils. 32 liter maïschwater ; 25 liter spoelwater.
Inmaïschen op 55 °C en direct naar 63°C. Die temperatuur houden we onder regelmatig roeren zo’n 60 minuten aan. Dan naar 72°C voor 30 min. Eindigen op 78°C voor enkele minuten. Dan zeven en spoelen.

Wort koken met 55 gram Hallertau van 9 alphazuur die bij begin koken toegevoegd wordt. Na 25 minuten koken 40 gr Saaz en na 60 minuten nogmaals 20 gr Saaz samen met 3,5 gr Curacao bitter, 8 gr Koriander en 8 gram Iers mos. Totale kooktijd 70 min.

Weekje laten vergisten met een korrel Safale SO4 aan zo’n 23°C dan hevelen en lageren aan 12°C en dat voor 2 weken. Hergisten op fles met dezelfde Safale SO4
Succes !
Frans DB.