Overslaan naar inhoud

Zomerse Likeurrecepten

Likeurrecepten: op zijn Italiaanse.


MARESCO – zwarte kersen

Deze likeur is gemaakt van geplette zwarte kersen en heeft zowel opwekkende

als digestieve kwaliteiten. Ze heeft een dieprode kleur en een ongeëvenaarde

smaak.

Ingrediënten: 

  • 2,5 tas zoete zwarte ontpitte kersen
  • 10 kersenpitten, fijngestampt.
  • 1,5 cm kaneelstokje.
  • 1 citroen (bio enkel de dunne gele schil)
  • 10 kersenblaadjes
  • 240 gr suiker
  • 420 ml alcohol 50°


Bereidingswijze
maak de ontpitte kersen fijn en macereer de pulp, de

fijngestampte pitten en alle andere ingrediënten 1 week in een luchtdicht

afgesloten pot op een warme plaats zetten. Schud van tijd tot tijd. Plaats hem

daarna 5 weken op een donkere koele plaats. Filtreer, eerst door een neteldoek

en daarna door een koffiefilter tot de likeur helder is. Doe ze in een donkere

fles en laat ze 8maanden rijpen.

SCHOL E.V.d.A.



NOCINO SOCCO - noten

Een robuuste likeur, gemaakt van walnoten en Madeira met 22° alcohol, die

bijzonder gewaardeerd wordt na de warme maaltijd om zijn bouquet en zijn

opwekkende en digestieve kwaliteiten.


Ingrediënten: 

  • 11 walnoten
  • 8 kruidnagels
  • 2,5 cm kaneelstokje
  • 1 citroen (bio enkel de dunne gele schil)
  • 1eetlepel karwijzaadjes
  • 120 gr suiker
  • 480 ml Madeira
  • 300 ml alcohol 50°


Bereidingswijze: 

het originele recept voor deze likeur gebruikt groene walnoten

compleet met bast. Zijn er alleen droge noten, dan gebruikt u alleen het wit

hiervan. Snijd 5 noten doormidden en de rest in vieren. Doe ze met de rest van

de ingrediënten zonder de Madeira en de suiker in een luchtdicht afgesloten

pot, macereer 5weken en schud regelmatig goed. Filtreer en bewaar de

grondstoffen voor het maken van walnoten-vermouth. Doe het filtraat, de suiker en de Madeira bijeen en giet het mengsel in een donkere fles. Laat nog

8 maanden rijpen. Indien nodig filtreer nogmaals, bottel in donkere flessen en laat weer 4 maanden rijpen.

SCHOL E.V.d.A.



MARESCATO – Morellen

Dit is een zure kersen likeur, gemaakt van morellen (krieken), met een

alcoholgehalte van 22°. Deze likeur heeft een volle smaak en weer beide

eigenschappen: digestief en opwekkend.

Ingrediënten: 

  • 500 gr grote morellen
  • 5 kruidnagels
  • 1,5 cm kaneelstokje
  • 2pepermuntblaadjes
  • 125 gr suiker
  • 375 ml alcohol 50°


Bereidingswijze: 

was, droog en ontsteel de kersen zorgvuldig, doe alle

ingrediënten, behalve de suiker in een luchtdichte afgesloten pot en macereer

1 week, schud de pot erg voorzichtig 2 x per dag. Voeg de suiker toe en zet dan

de pot op een koele donkere plaats en laat nog 8maanden rijpen.

SCHOL E.V.d.A.



ERBA 14 – 14 kruiden


een aromatische kruidenlikeur, gemaakt van 14 kruiden met een

alcoholgehalte van 21°. Deze likeur heeft een smaak die nagenoeg gelijk is aan

deze van de gele chartreuse. Het is niet alleen een fijne digestief, maar ook een

excellent aperitief.


Ingrediënten: 

  • 5 citroenblaadjes, 5 laurierblaadjes, 5 kersenblaadjes,
  • 5 Penny Royal (polei), 5 citroenboomblaadjes, 5 basilicumblaadjes,
  • 5 salieblaadjes, 6 rozemarijnblaadjes, 6 kruidnagels, 5 jeneverbessen,
  • (5 melisseblaadjes, 3kamillebloemen, 1eetlepel hibiscusbloemblaadjes, 1,5 cm
  • kaneelstokje, 360 gr suiker, 360 ml water, 360 ml alcohol 50°


Bereidingswijze

macereer alle kruiden met de alcohol in een luchtdicht

afgesloten pot gedurende 5dagen, filtreer dan en maak van de suiker en het

water een siroop die, afgekoeld bij de alcohol gemengd wordt. Bottel in

donkere flessen en laat nog 6 maanden

SCHOL E.V.d.A.


Likeurrecepten



Koffielikeur

De herfst is weer daar, en dan mag het al iets anders zijn. Om een likeur te

maken heb je maar weinig grondstoffen nodig, koop dus het allerbeste. Zelfs

voor mensen die uit principe niet destilleren is het mogelijk deze likeur te

maken.


Ingrediënten:

  • 750 cc Vodka 40°, 
  • 60 à 70 gr koffie, 
  • 200gr kristalsuiker, 
  • 3 à 4 theelepels cacao, 
  • 100cc kersenlikeur,.
  • Eventueel iets: muskaat, kaneel, vanille en of sinaasappelschil.


Bereidingswijze: 

koop verse gebrande koffiebonen, maal ze tamelijk fijn met

een handkoffiemolen en giet er meteen de wodka op of andere neutrale

alcohol van 40° voeg ook de cacao toe en indien gewenst de kruiden. Doe de

fles niet te vol want de koffieprut zal uitzetten en boven komen drijven.

Laat de fles een paar dagen op een warme plaats staan, en schud zo nu en dan.

Giet dan de koffie door een filter en voeg de suiker toe. Vul aan met water en

de kersenlikeur tot 1liter. De kleur van de likeur zal donker bruin zijn. Een

lichtere likeur kunt u maken door deze na het maceren te destilleren en daarna

de suiker en de kersenlikeur toe te voegen. Bittere smaken blijven achter en

alleen zachte bloemige geuren komen in het destillaat. Als u toch een bruine kleur wilt krijgen, dan kunt u bruine kandijsuiker of bruine suiker gebruiken in

plaats van kristalsuiker.

U kunt de likeur puur serveren in kleine glaasjes of toevoegen aan de koffie of

aan een glaasje advocaat.



Mandarijnen-likeur ( Preveza ):

Ingrediënten: 

  • schillen van 5 sinaasappelen, 
  • schillen van 5 mandarijnen, 
  • 1 liter ouzo, 
  • 1.5 liter cognac, 
  • 3 glazen suiker, 
  • 2 glazen water (25 cl.).


Bereidingswijze:

Schil de sinaasappelen en de mandarijnen met een fijnschiller doe deze in een

glazen weckpot van 3 liter en voeg hierbij één liter cognac. Laat dit alles 20

dagen op een donkere plaats staan. Na de 20 dagen filter je de inhoud door

een zeef, laat goed uitlekken. Vervolgens maak je de suikersiroop met het

water en de suiker. Breng dit al roerend aan de kook en laat het 10 minuten

koken. Voeg nu de uitgelekte cognac massa toe plus de rest van de cognac,

vervolgens voeg je de ouzo toe. De drank is nu klaar om te bottelen, echter nog

10 a 14 dagen geduld, zet je flessen weg op een donkere plaats.

Gekoeld verassend rap z?? (zoet ong. 30° % alc).

De likeur is lekker bij een dessert of als aperitief, maar kan ook gebruikt worden

als een lichte cocktail: ½ likeur, ½ Fanta en enkele ijsblokjes, werk het glas af

met ½ schijfje sinaasappel.

in Blog
Alcoholvrij bier blindproeverij