Likeurrecepten: op zijn Italiaanse.
MARESCO – zwarte kersen
Deze likeur is gemaakt van geplette zwarte kersen en heeft zowel opwekkende
als digestieve kwaliteiten. Ze heeft een dieprode kleur en een ongeëvenaarde
smaak.
Ingrediënten:
- 2,5 tas zoete zwarte ontpitte kersen
- 10 kersenpitten, fijngestampt.
- 1,5 cm kaneelstokje.
- 1 citroen (bio enkel de dunne gele schil)
- 10 kersenblaadjes
- 240 gr suiker
- 420 ml alcohol 50°
Bereidingswijze:
maak de ontpitte kersen fijn en macereer de pulp, de
fijngestampte pitten en alle andere ingrediënten 1 week in een luchtdicht
afgesloten pot op een warme plaats zetten. Schud van tijd tot tijd. Plaats hem
daarna 5 weken op een donkere koele plaats. Filtreer, eerst door een neteldoek
en daarna door een koffiefilter tot de likeur helder is. Doe ze in een donkere
fles en laat ze 8maanden rijpen.
SCHOL E.V.d.A.
NOCINO SOCCO - noten
Een robuuste likeur, gemaakt van walnoten en Madeira met 22° alcohol, die
bijzonder gewaardeerd wordt na de warme maaltijd om zijn bouquet en zijn
opwekkende en digestieve kwaliteiten.
Ingrediënten:
- 11 walnoten
- 8 kruidnagels
- 2,5 cm kaneelstokje
- 1 citroen (bio enkel de dunne gele schil)
- 1eetlepel karwijzaadjes
- 120 gr suiker
- 480 ml Madeira
- 300 ml alcohol 50°
Bereidingswijze:
het originele recept voor deze likeur gebruikt groene walnoten
compleet met bast. Zijn er alleen droge noten, dan gebruikt u alleen het wit
hiervan. Snijd 5 noten doormidden en de rest in vieren. Doe ze met de rest van
de ingrediënten zonder de Madeira en de suiker in een luchtdicht afgesloten
pot, macereer 5weken en schud regelmatig goed. Filtreer en bewaar de
grondstoffen voor het maken van walnoten-vermouth. Doe het filtraat, de suiker en de Madeira bijeen en giet het mengsel in een donkere fles. Laat nog
8 maanden rijpen. Indien nodig filtreer nogmaals, bottel in donkere flessen en laat weer 4 maanden rijpen.
SCHOL E.V.d.A.
MARESCATO – Morellen
Dit is een zure kersen likeur, gemaakt van morellen (krieken), met een
alcoholgehalte van 22°. Deze likeur heeft een volle smaak en weer beide
eigenschappen: digestief en opwekkend.
Ingrediënten:
- 500 gr grote morellen
- 5 kruidnagels
- 1,5 cm kaneelstokje
- 2pepermuntblaadjes
- 125 gr suiker
- 375 ml alcohol 50°
Bereidingswijze:
was, droog en ontsteel de kersen zorgvuldig, doe alle
ingrediënten, behalve de suiker in een luchtdichte afgesloten pot en macereer
1 week, schud de pot erg voorzichtig 2 x per dag. Voeg de suiker toe en zet dan
de pot op een koele donkere plaats en laat nog 8maanden rijpen.
SCHOL E.V.d.A.
ERBA 14 – 14 kruiden
een aromatische kruidenlikeur, gemaakt van 14 kruiden met een
alcoholgehalte van 21°. Deze likeur heeft een smaak die nagenoeg gelijk is aan
deze van de gele chartreuse. Het is niet alleen een fijne digestief, maar ook een
excellent aperitief.
Ingrediënten:
- 5 citroenblaadjes, 5 laurierblaadjes, 5 kersenblaadjes,
- 5 Penny Royal (polei), 5 citroenboomblaadjes, 5 basilicumblaadjes,
- 5 salieblaadjes, 6 rozemarijnblaadjes, 6 kruidnagels, 5 jeneverbessen,
- (5 melisseblaadjes, 3kamillebloemen, 1eetlepel hibiscusbloemblaadjes, 1,5 cm
- kaneelstokje, 360 gr suiker, 360 ml water, 360 ml alcohol 50°
Bereidingswijze:
macereer alle kruiden met de alcohol in een luchtdicht
afgesloten pot gedurende 5dagen, filtreer dan en maak van de suiker en het
water een siroop die, afgekoeld bij de alcohol gemengd wordt. Bottel in
donkere flessen en laat nog 6 maanden
SCHOL E.V.d.A.
Likeurrecepten
Koffielikeur
De herfst is weer daar, en dan mag het al iets anders zijn. Om een likeur te
maken heb je maar weinig grondstoffen nodig, koop dus het allerbeste. Zelfs
voor mensen die uit principe niet destilleren is het mogelijk deze likeur te
maken.
Ingrediënten:
- 750 cc Vodka 40°,
- 60 à 70 gr koffie,
- 200gr kristalsuiker,
- 3 à 4 theelepels cacao,
- 100cc kersenlikeur,.
- Eventueel iets: muskaat, kaneel, vanille en of sinaasappelschil.
Bereidingswijze:
koop verse gebrande koffiebonen, maal ze tamelijk fijn met
een handkoffiemolen en giet er meteen de wodka op of andere neutrale
alcohol van 40° voeg ook de cacao toe en indien gewenst de kruiden. Doe de
fles niet te vol want de koffieprut zal uitzetten en boven komen drijven.
Laat de fles een paar dagen op een warme plaats staan, en schud zo nu en dan.
Giet dan de koffie door een filter en voeg de suiker toe. Vul aan met water en
de kersenlikeur tot 1liter. De kleur van de likeur zal donker bruin zijn. Een
lichtere likeur kunt u maken door deze na het maceren te destilleren en daarna
de suiker en de kersenlikeur toe te voegen. Bittere smaken blijven achter en
alleen zachte bloemige geuren komen in het destillaat. Als u toch een bruine kleur wilt krijgen, dan kunt u bruine kandijsuiker of bruine suiker gebruiken in
plaats van kristalsuiker.
U kunt de likeur puur serveren in kleine glaasjes of toevoegen aan de koffie of
aan een glaasje advocaat.
Mandarijnen-likeur ( Preveza ):
Ingrediënten:
- schillen van 5 sinaasappelen,
- schillen van 5 mandarijnen,
- 1 liter ouzo,
- 1.5 liter cognac,
- 3 glazen suiker,
- 2 glazen water (25 cl.).
Bereidingswijze:
Schil de sinaasappelen en de mandarijnen met een fijnschiller doe deze in een
glazen weckpot van 3 liter en voeg hierbij één liter cognac. Laat dit alles 20
dagen op een donkere plaats staan. Na de 20 dagen filter je de inhoud door
een zeef, laat goed uitlekken. Vervolgens maak je de suikersiroop met het
water en de suiker. Breng dit al roerend aan de kook en laat het 10 minuten
koken. Voeg nu de uitgelekte cognac massa toe plus de rest van de cognac,
vervolgens voeg je de ouzo toe. De drank is nu klaar om te bottelen, echter nog
10 a 14 dagen geduld, zet je flessen weg op een donkere plaats.
Gekoeld verassend rap z?? (zoet ong. 30° % alc).
De likeur is lekker bij een dessert of als aperitief, maar kan ook gebruikt worden
als een lichte cocktail: ½ likeur, ½ Fanta en enkele ijsblokjes, werk het glas af
met ½ schijfje sinaasappel.