UITLEENBROUWERIJTJE voor de leden.

Om aan de vele brouwaanvragen tegemoet te komen hebben we een kleine brouwinstallatie in mekaar gestoken. Ze kan in een gewone auto meegenomen worden. Ze is ± robuust en eenvoudig te bedienen.
Ze bestaat uit een elektrische waterketel met thermostaat van 25 liter en 2 inox-biervaten van 50 liter die omgebouwd werden.
Die vaten passen op de bijhorende gasbranders.

De maïsch ketel met roersysteem heeft een naald-thermometer en aftapkraan.
Voor het aftappen van het wort is er een ingebouwde koperen filter, die kan verwijderd worden om te reinigen.

De kookketel is eveneens uitgerust met aftapkraan en bijhorende hopfilter. Voor de koeling is er een platenkoeler.

Een handbediende mout pletmolen met 2 regelbare walsen zorgt ervoor dat de mout perfect kan geschroot worden. U kan een krachtig(traagdraaiend) boormachine gebruiken om het werk te verlichten.

Ik heb er al verschillende eenvoudige bieren in gebrouwen. Dat verliep allemaal heel vlot. Zwaardere bier van 18° Plato en meer ( 1070 en hoger in soortelijk gewicht) zullen karamelisatie teweegbrengen waar de maïsch filter de ketel raakt.

De installatie kan ontleend worden mits het betalen van een borg. Voor gas moet je zelf zorgen. De gewone pils- en palemout kan bij ons verkregen worden. We hebben ook nog verse hopbellen in de vrieskist in voorraad: Hallertau Magnum, – Mittelfruh; Saaz enz.

RECEPT BLOND BIER: BLEKEN TIST … om ne keer met deze installatie te brouwen

9,850 kg Pilsmout; 155 gr Cara-Pils. 32 liter maïschwater ; 25 liter spoelwater.
Inmaïschen op 55 °C en direct naar 63°C. Die temperatuur houden we onder regelmatig roeren zo’n 60 minuten aan. Dan naar 72°C voor 30 min. Eindigen op 78°C voor enkele minuten. Dan zeven (filteren) en spoelen.

Wort koken met 55 gram Hallertau van 9 alphazuur die bij begin koken toegevoegd wordt. Na 25 minuten koken 40 gr Saaz en na 60 minuten nogmaals 20 gr Saaz samen met 3,5 gr Curacao bitter, 8 gr Koriander en 8 gram Iers mos. Totale kooktijd 70 min.

Weekje laten vergisten met een korrel Safale SO4 aan zo’n 23°C dan hevelen en lageren aan 12°C en dat voor 2 weken. Hergisten op fles met dezelfde Safale SO4
Succes !
Frans DB.